Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Sunday, February 14, 2010

MiToS ZaMaN KeCiK~KeciK

pssss...pssss...
"wehhh...korang kecik2 dulukan...selalu tak kena sogok ngan cerita2 mitos??? tak kisah la dengan sape2 pun..mak,,ayah..atuk..tok wan kew...pernah x???"
haaaaaa...kepada sape yang tak pernah kena sogok dengan cite2 mitos zaman kechik2 dulu...
meh sini...duduk dalam saf semua ye...
rapat2...
jangan kasi setan duk kat celah2...
ahakkkksss~
aku nak cite sikit pasal mitos zaman kanak2 aku...
bak cakap orang sekarang...
"sharing is caring" *malu2..*

1) mak selalu cakap jangan suka bahasakan diri ngan "aku" nanti jadi hantu paku...
~kihkihkih...ni rasa nak gelak...
dulu kicik2..time gaduh ngan akak or adik2 or anak2 jiran..mesti cakap aku...mung..(bese la orang ganu)..hahahaha...tak pun kat skolah...kawan2 asek cakap "aku" je...
balik umah mesti la nak test power ngan adik2 plak...mula la guna aku jugak...
n mak pun dengar...terus kena marah...mak cakap "tak baik guna aku...nanti jadi hantu paku"..
aku lepas tue terus insap(masa kecik je)...
tapi bila dah besar ni..dah buley pikir sendir...aku guna je "aku"
moral value: aishhh...aku jadi sangat penakut sampai sekarang..selalu aje terbayang hantu..~ngeeeeeeee....hahahaha

2) jangan balik maghrib2...nanti ada "bokbong"
  • haaaaaaaa...aku pun sampai sekarang xtaw ape ke benda alah bokbong ni...ramai sangat cakap macam tue ngan aku....pelik...bukan mak aku je...aku pun pernah dengar jiran2 aku cakap benda yang sama ngan anak2 dia...konpius aku (?__?)
moral value: tak boleh main sampai maghrib..sebelum maghrib baik balik umah mak...setan pak itam kan tengah ramai berkeliaran maghrib2 tuhhh..

3) jangan telan biji buah...nanti tumbuh pokok dalam perut...
  • hmmm..yang ini aku pasti ramai je pernah dengar...kn3?? huhuhuhu...kecik2 dulu..selalu suka telan biji buah..contohnya tembikai or jambu...mesti korang pun same cam aku kan3??
moral value: tak elok sebenarnya telan biji buah..memudaratkan kesihatan..contohnya buley jadik sakit apendiks maaaaaaaa~

4) pakai slipa la nak kuar umah..kang kuman korek kaki....
  • dulu2..suka kluar umah ngan kaki togel...malas pakai slipa..hehehehe~biasa la aku...tapi mak selalu cakap macam tu...insaf la kejab...esoknya kembali tak pakai slipa...ngehahaha
moral value: kena pakai selipar kuar umah taw...tak elok tak pakai..banyak organsma yang kita tak nampak boleh buat kita sakit...

5) sape mandi lambat..dia lambat busukkkk...ahakksss
  • al~kisahnya macam ni...masa skolah2 dulu...selalu bangun lambat..liat nak mandi di pagi hari..n selalu la kena marah ngan akak aku yang asek kena tunggu aku yang lambat siap time nak g skolah...pagi2 lepas dia mandi mesti dia perli..cakap aku busuk..takut air,takut sejuk bla3..aku pun merajuk...terus tak nak mandi langsung...(pernah je g skolah tak mandi..ahaksss huduh perangai kn??eh...dulu2 je taw...sekarang dah tobat..lalala) n mak la pujuk2 aku...pura2 marah ngan akak ake ke sebab usik aku..n mak la yang kuarkan statement "xpe angah...sape mandi cepat dia cepat busuk la..macam aja"
moral value: dalam banyak2 mitos...yang ni ajelah aku still apply sampai sekarang...hahahaha~well biasa la aku...suka mandi lambat kalau tak ada nak kuar mana2..n bila kawan2 perli aku sebab tak mandi lagi...mesti aku cakap..."mak aku cakap sape mandi awal dia cepat busuk,so aku mandi la lambat2"...lalalala

hmmmm..tetiba aje dah kering idea nak tulis pasal topik ni..tadi banyak sangat...sebenarnya banyak lagi mitos2 lain nak share...tapi dah malas nak taip...
lain kali la pulak ye...hehehehe..

No comments: